På Danmarks eneste krisecenter for børn og unge er der plads til håb og drømme 

Udgivet

”Vær med og bliv hørt.”

Sådan står der på væggen i Joannahuset – Danmarks eneste krisecenter for børn og unge. Her i køkkenet kan brugerne skrive sig på lister og fx holde foredrag på folkeskoler, fortælle deres historier i medierne eller bidrage med rådgivning til husets udvikling. Aktiv deltagelse i demokratiet, indflydelse og inddragelse har fra første åbningsdag været grundlæggende værdier.

For nok er Joannahusets målgruppe sårbare børn og unge under 18 år, men fælles for dem er også rå mængder mod og styrke. Alene det, at de ringer på Joannahusets dør, udtrykker et ønske om at forandre deres situation og at få deres stemme hørt.

”Nogle af Joannahusets største succeser indtil nu har været at fremme børn og unges medborgerrettigheder gennem deltagelse i den offentlige debat og dialogmøder med beslutningstagere,” fortæller leder Jette Wilhelmsen og understreger vigtigheden af, at børn og unge er bevidste om, at de har ytringsfrihed præcis som voksne.

Joannahuset slog dørene op i august 2020. Siden åbningen har der været 276 henvendelser fra hele landet (heraf 212 fysiske henvendelser) – den yngste var blot 8 år gammel. Børn og unge kan kontakte Joannahuset døgnet rundt og uden planlagt aftale. Her kan de få omsorg, mad og et bad, anonym og rettighedsbaseret rådgivning og akut husly.

Målgruppen lever fx med vold og andre svigt i hjemmet, er ’låst fast’ i en dårligt fungerende anbringelse, går ikke i skole og/eller sover på gaden. Der findes ingen officielle tal på antallet af hjemløse under 18 år i Danmark, men en tredjedel af de børn og unge, som henvender sig til Joannahuset, befinder sig i en form for hjemløshed.

Fra starten var det vigtigt, at Joannahuset skulle føles som et trygt hjem. Sterile kontorer er erstattet af åbne døre, lyse rum og fællesskab. Og alle, både børn og voksne, stiller skoene i entreen – ligesom derhjemme. Det er børnenes og de unges base, og de har været med til indretningen.

Ni ansatte, 25 studerende og 50 frivillige arbejder i Joannahuset, og alle ansatte tilslutter sig Joannahusets menneskesyn, der bygger på børn og unges grundlæggende rettigheder og værdier, som FNs Børnekonvention er baseret på.

”Børn og unge har så meget at byde på og mange ressourcer. Derfor skal der skabes plads til håb og drømme, og det er vigtigt for os, at vi altid giver barnets stemme videre,” siger Jette Wilhelmsen.  

Joannahuset er også i gang med at etablere ”Joannarådet”; et rådgivende organ for og med de unge, da det er dem, der er eksperterne, og i Joannahusets bestyrelse sidder voksne bestyrelsesmedlemmer med erfaringer lig Joannahusets målgruppe.

”Om 10 år er vi forhåbentlig på finansloven og er et nationalt krisecenter for børn og unge i København. Men problemstillingen er ikke et isoleret københavnerfænomen, så vi vurderer også, hvor det på sigt vil give mening at placere andre lignende krisecentre. Som pionerer samler vi vores erfaring, så andre kan få glæde af den.”

Share this: