Mænd får en ny start på livet

Udgivet

Jesper Kofoed levede et helt almindeligt liv som selvstændig med sin kæreste, fire børn og et hus i et pænt middelklassekvarter i København. Men efter en konkurs stod han tilbage med en kæmpegæld, og derfra begyndte alt at gå skævt. Kæresten forlod ham, og forholdet til børnene blev udfordret. Til sidst endte Jesper som hjemløs.

Han fik kontakt med Mandecentret, en organisation med afdelinger i hele Danmark. Organisationen hjælper mænd fra skilsmisseramte familier med generel rådgivning både til mænd og til par, juridisk rådgivning og i videst mulig udstrækning med en midlertidig bolig. Mandecentret hjælper også med at sikre mænds samvær med deres børn, og sætter mænd i forbindelse med støttegrupper og netværk i hele landet.

Jesper blev tilbudt en midlertidig bolig i Esbjerg. ”Det var en lettelse at få et værelse på Mandecentret i Esbjerg,” fortæller han. ”Da jeg ankom, var jeg ved at give op, og jeg følte mig som et stort nul. Men efterhånden fik jeg styr på situationen, og blev klogere på mig selv. Jeg fik nogle fantastiske rådgivningstimer hos lederen af Mandecentret i Esbjerg. Han var så god til at lytte til mig. Lige så stille begyndte jeg at kunne mærke et spirende håb og glæde igen, og jeg fik den pause, jeg trængte så meget til.”

Jesper er ikke den eneste, der står i denne situation. Skilsmisse kommer som et chok for mange mænd. De føler sig magtesløse og i en håbløs situation, hvilket kan føre til et alvorligt alkoholmisbrug. Med afdelinger i hele Danmark tilbyder Mandecentret rådgivning til skilsmisseramte mænd samt til mænd, der er ofre for partnervold. Mandecentret tilbyder praktisk rådgivning til mænd, der oplever modgang, med det sigte at forhindre en akut krise, der kan medføre arbejdsløshed, misbrug eller hjemløshed. Ydermere arbejder Mandecentret for at sikre, at fædre opretholder samværet med deres børn efter en skilsmisse. Erfaringen viser, at de fleste mænd – efter lidt støtte og rådgivning – bliver klar til at genoptage livet igen.

Jesper flyttede senere til Mandecentrets afdeling i København, hvor han boede i syv måneder: ”Jeg var helt desperat efter at se mine børn, og få en dagligdag op at stå igen,” fortæller han. ”Det blev muligt i Mandecentret, fordi mine to yngste børn kunne komme og være hos mig. De to ældste gik jeg regelmæssigt ture med, vi gik ud at spise og så videre. I Mandecentret mødte jeg andre mænd ligesom mig selv. Jeg var ikke alene. Det var en tryg og sikker havn, hvor jeg lærte at acceptere mig selv, og hvor jeg fik en ny start på livet.”

I 2020 modtog Mandecentret 1.900 unikke henvendelser. 1.000 mænd modtog gratis rådgivning eller anden hjælp. 85 procent af mændene har børn, og af dem var 37 procent – med hjælp fra Mandecentret – i stand til at bevare regelmæssigt samvær med børnene, sammenlignet med kun 27 procent førhen. 61 procent beholdt deres arbejde eller forbedrede deres tilknytning til arbejdsmarkedet i løbet af opholdet på Mandecentret.

Mandecentrets arbejde er muligt takket være en bevilling fra Oak Foundation Danmark, der mener, at der bør være plads til alle i samfundet, og at der bør være transparens og åbenhed omkring mulighederne for hjælp og beskyttelse til alle borgere. Derfor støtter Oak Foundation Danmark organisationer i Danmark, der udvikler innovative løsninger på socialt udsatte og marginaliserede grupper i lokalsamfundet.

Share this: