Maduddeling og netværk i Danmark

Udgivet

Godt 88 millioner tons mad, hvoraf det meste er af god kvalitet, er årligt tilovers i EU – det svarer til 173 kg mad pr. indbygger. Oak Foundation Denmark støtter initiativer til at uddele denne mad til sårbare befolkningsgrupper og skabe netværk i lokalsamfundet.

“Når supermarkeder har en æske med 8 æbler, hvoraf et af dem er dårligt, smider de hele æsken væk, selvom der er 7 gode æbler”, siger Julie Herrings, som er frivillig i NGO- organisationen Vesterbro Maduddeling, der indsamler mad, som supermarkederne almindeligvis ville smide ud, og uddeler det til mennesker i nød. “Det vi gør er, at vi åbner æsken og så uddeler vi de 7 gode æbler til dem, som virkelig har brug for dem”.

Charlotte Østervang stiftede Vesterbro Maduddeling umiddelbart efter, at hun opdagede, hvor meget mad, der blev smidt ud af supermarkederne, mens hun selv kæmpede med at få enderne til at hænge sammen. Vesterbro Maduddeling tilvejebringer ikke blot gratis mad af god kvalitet til dem, som er i nød, men er også et mødested, hvor folk kan komme og være sammen og tale med hinanden.

“Når du kommer gang på gang, er du ikke blot omgivet af en gruppe mennesker, men snarere af et netværk og en gruppe venner. Så du får noget personligt ud af at være her”, siger Charlotte Østervang, stifter af Vesterbro Maduddeling.

NGO-organisationen FødevareBanken har den samme mission som Vesterbro Maduddeling, men opererer i en meget større målestok, og var i 2018 i stand til at levere mad til 245 organisationer over hele Danmark.

FødevareBanken leverer frisk overskudsmad fra fødevareindustrien til organisationer rundt omkring i Danmark, som herefter uddeler mad til socialt udsatte. Disse indbefatter kvindecentre, indvandrerorganisationer, væresteder for hjemløse etc. Yderligere står FødevareBanken for “Morgenmadsklubber”, hvor de uddeler mad til skoler, sådan at elever, der af den ene eller anden årsag, ikke har spist morgenmad hjemmefra, kan få et morgenmåltid på skolen sammen med deres venner.

Foto: © Vesterbro Maduddeling

Se videoen om både Vesterbro Maduddeling og FødevareBankens arbejde her nedenunder:

[1] Ref: http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20170505STO73528/food-waste-the-problem-in-the-eu-in-numbers-infographic

Share this: