Skip to main content

Fællesskab, håndværk og samarbejde: Sanasa Grønland

 
Uncategorized

Foto: © Sanasa

“Sanasa” betyder “lad os bygge noget sammen” på grønlandsk. Dette indkapsler murmaler og dekoratør Heidi Zilmers mål om at bringe unge sammen i Grønland og vække deres interesse for byggeri og godt håndværk. Hun gør det ved at kombinere kreative workshops med fælles murmals projekter.

Da Heidi Zilmer havde færdiggjort sin egen læretid som maler og dekoratør i 1998, gik hun videre med at undervise i teori, komposition og dekoration på Teknisk Skole. Hun drev også sit eget firma og var hoveddrivkraften bag nye murmalerier i sociale boligbyggerier. Her så hun, hvordan murmalerier kunne inspirere unge til at fortsætte med en uddannelse og karriere som håndværkere.

Da Heidi Zilmer har familie i Grønland, besøgte hun i 2015 for første gang Qaqortoq i den sydlige del af Grønland. Her fandt hun ud af, hvor få husmalere, der faktisk var i landet. Hun besluttede at kombinere den indsigt, hun havde i murmalerier og sin undervisningserfaring til at inspirere den kreative ungdom i Grønland til at skaffe sig håndværksmæssig kunnen – især i murmaleri. Det var Heidis intention med Sanasa projektet at lave workshops for unge med forskellig social baggrund. Ved at undervise i en vifte af inspirerende og traditionelle husmalings-teknikker, var det hendes mål at bringe dem sammen og male et enormt murmaleri, som skulle illustrere det grønlandske folks ånd.

“Den bedste måde at inspirere unge på, er ved at vise dem, hvor kreativt et liv man kan få som håndværker”, siger hun.

Hun præsenterede Sanasaprojektet for Kujalleq kommune i Sydgrønland, som bidrog med et betragteligt beløb. Byen Qaqortoq blev udvalgt til at være stedet, hvor projektet skulle finde sted.

Sanasa løb af stablen i april 2018 med en inspirerende street-art kreativ håndværksmæssig workshop. Heidi ønskede at finde og inspirere talentfulde unge til at deltage i sit sommerprojekt. Workshoppen rettede sig mod unge mellem 15 og 30 år, som var interesserede i at lære om traditionel maleteknik. Fra hele Grønland deltog flere end 60 unge med forskellig baggrund, styrker og svagheder i den første workshop. Her lærte de om alt fra basis stencilering til gilding og at mikse farver. Det kreative håndværk hjalp med til at skabe fællesskab og boostede energi til de unge.

“Jeg er imponeret over den støtte, som vi fik fra de unge, firmaer, lokale håndværkere og uddannelsesinstitutioner. Arbejdet har forhåbentlig bidraget til ny indsigt i den række af håndværks- og handelsuddannelser, man kan tage uden at indskrive sig på overbygningsstudier og universiteter”

Heidi Zilmer, kunstner og ophavsmand til Sanasa projektet.

3 studerende fra Heidis workshop er nu i gang med at opgradere deres kunnen og håber at komme til at studere hus- og dekorationsmaling. Heidi planlægger at vende tilbage til Sydgrønland og arbejde med lignende projekter, som inkluderer workshops for lokale lærere, der ønsker at undervise andre i samfundet.