Skip to main content

Sanasa Kunstrute inspirerer nye generationer af kunstnere i Sydgrønland

 
Grønland
De tre byer i Sydgrønland har været værter for en flerårig indsats med det formål at engagere og inspirere unge mennesker til at udforske deres kreativitet, lære nye tekniske færdigheder og forskønne deres lokalsamfund. Målet har været at udvikle en række vægmalerier og installere dem rundt i Sydgrønlands tre byer i stor skala. Der er skabt 16 store værker, der nu er forenet i en ny kunstrute: Sana-art route.com

Sanaqatigiitta.

På grønlandsk betyder det »Lad os bygge noget sammen«. Og på baggrund af det har Sanasa – en organisation, der er dedikeret til at skabe offentlige kunstværker – fået sit navn.

Langs Grønlands sydkyst har tre byer været værter for en flerårig indsats med det formål, at engagere og inspirere unge mennesker til at udforske deres kreativitet, lære nye tekniske færdigheder og forskønne deres lokalsamfund. I Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik er der – i regi af Sanasa – blevet gennemført en række workshops. Det er sket i samarbejde med professionelle kunstnere. Målet har været at udvikle en række vægmalerier fra små skitser til installationer i stor skala.

Livet i Sydgrønland er fyldt med kontraster. Den betagende naturskønhed kan også være barsk og afvisende. Den fortsatte tilstedeværelse af inuit-traditioner eksisterer side om side med et ønske om at være en del af et moderne, globalt samfund.

For unge mennesker i Sydgrønland kan det være en udfordring at finde muligheder for uddannelse, beskæftigelse og en følelse af formål. Og det er præcis, hvad Sanasa håber at kunne gøre noget ved.

»Deltagerne i Sanasas projekter er meget stolte af deres engagement, og deres familier deler denne stolthed, som er enestående i Kalaallit Nunaat,« siger Heidi Zilmer, grundlægger af Sanasa.

Siden 2018 har Sanasa samarbejdet med over 200 unge mennesker om at producere offentlige kunstværker i deres hjembyer. Sammen med lokale håndværkere og kunsthåndværkere har de installeret 16 vægmalerier i Sydgrønland. Disse 16 værker udgør tilsammen Sanasa Art Route.

»Følelsen af at have skabt og opnået noget har ikke bare betydning for deltagerne. Det har også betydning for lokalsamfundet, herunder lærere, organisationer, nøglepersoner og kommunen,« siger Heidi Zilmer. »Den kollektive stolthed fremmer selvtilliden, selvværdet og troen på egne evner. Mange deltagere, undervisere, samarbejdspartnere og kunstnere med tilknytning til Sanasa er begyndt at forfølge deres kreative talenter med nyvunden seriøsitet.«

Nu i 2024 når Sanasa så ud til et globalt publikum med en ny hjemmeside, der viser vægmalerierne og forklarer den kulturelle betydning af hvert motiv.

I Nanortalik forestiller vægmaleriet Imaqaaq (A Lot of Sea) – af den lokale kunstner Gerhardt Kleist – en fortælling om en hval, der synker ned i havet med et plask. Men der er også en overraskelse gemt i maleriet. Skjult i halens sorte og hvide mønstre er der afbildninger af andre grønlandske dyr.

Som der står i beskrivelsen på hjemmesiden: »Dette er en afspejling af Grønland som helhed: Det er værd at holde øjne og ører åbne, når du udforsker landskabet. Mange dyr er godt camouflerede, men med et skarpt øje kan man være heldig at finde dem.«

75 kilometer væk i Qaqortoq tilbyder vægmaleriet Arferup Pania (The Whale’s Daughter) en dristig og moderne fortolkning af den traditionelle grønlandske myte om en pige, der bliver bortført af en hval.

Fra hjemmesiden: »Hvalens Datter er et symbol på skønhed efter et traume. Den forgyldte sol er inspireret af en blåmusling, der symboliserer sammenhold og nærhed … Inuit-familier er ofte adskilt, fordi landet er så stort, og man er ofte nødt til at rejse langt væk fra sine kære.« Det fælles punkt for blåmuslingens cirkler viser, hvorledes man dog hænger sammen.

Hollie Kielsen Olsen, kunstneren bag Arferup Pania, følte et boost af selvtillid, efter at hendes vægmaleri var blevet installeret: »Det er utroligt uvirkeligt at se mit arbejde i stort format. Det føles som en drøm, man ikke kan vågne op fra.«

Heidi Zilmers mål er at sørge for, at denne drøm fortsætter. Hun vil fortsætte sit arbejde i Sydgrønland og samarbejde med etablerede kunstnere, billedhuggere og kunsthåndværkere for at undervise flere unge og finde nye måder at forbinde inuitkulturens kreative vitalitet med sociale initiativer, der gavner samfundet som helhed.

Med hjemmesiden er målet også at tiltrække ny opmærksomhed til Sydgrønland og tiltrække både lokal og international turisme. Hjemmesiden er tilgængelig på engelsk, dansk og grønlandsk og indeholder interaktive kort, der hjælper besøgende med at finde hvert enkelt vægmaleri og læse om dets historie.

»Sanasa er en oplevelse, der overskrider ord,« siger Heidi Zilmer. »Det skal mærkes gennem det visuelle og ideelt set gennem live-engagement.«

Find mere information på https://www.sanasa-art.com/