19 November, 2024
Verdensfestival i Aalborg – meget mere end en fest
Danmark
Tre parter er gået sammen i et flerårigt projekt, hvor der afholdes hele tre verdensfestivaler i Aalborg Kommune. Fokus er på alle de nationaliteter, der bor i den nordjyske kommune og ikke mindst et mål om at fremme mellemfolkelig forståelse og dialog.
I Aalborg Kommune bor cirka 220.000 indbyggere, heraf 26.000 med indvandrerbaggrund eller efterkommere af indvandrere. De 17.500 kommer fra ikke-vestlige lande (børn kategoriseres ikke længere som efterkommere, hvis forældrene er født i Danmark og har dansk statsborgerskab – selvom de har anden etnisk baggrund), og de fem største indvandrergrupper i kommunen kommer fra Ukraine, Polen, Syrien, Rumænien og Iran.
Som alle andre større danske kommuner har også Aalborg Kommune i dag multikulturelle byer eller bydele, hvor mange etniciteter lever sammen. Senest er en stor gruppe ukrainere føjet til det nordjyske lokalsamfund. Det giver i mange tilfælde multikulturelle samfund, som rummer både kvaliteter og udfordringer. Fx den udfordring, at hver etnicitet har sine egne fællesskaber, som det er trygt – og nemt – at være en del af, når man deler samme kulturelle baggrund. Det kan fx bero på et ønske om at holde liv i sit oprindelige sprog og traditioner. Kontakten med ”de andre” opstår ikke på samme måde af sig selv.
Det er med disse vilkår in mente, at Verdensfestivallen i Aalborg Kommune blev skabt. En festival, som bygger på et tæt samarbejde mellem kommunen, etniske foreninger samt foreninger med rødder i dansk kultur.
En drøm om en Verdensfestival
Tilbage i 2020 blev Aalborg Kommune udpeget til at bidrage til at udvikle metoder til bekæmpelse af negativ social kontrol. Kommunens mange hjemstavnsforeninger blev spurgt, om de ville være med i samarbejdet. Svaret var heldigvis ja. I den forbindelse var der to kvinder fra hver sin etniske sociale kvindeforening – Rana med arabisk baggrund og Amina med somalisk baggrund – som sagde:
”Vi har en drøm om at holde en form for verdensfestival. En festival, hvor vi kan præsentere de forskellige kulturer, som er en del af Aalborg Kommune”.
Tanken var – og er – et overflødighedshorn af et arrangement, hvor byens mange nationaliteter kan vise eksempler på deres oprindelige kultur, fx i form af lækre, traditionsrige retter, aktiviteter, klædedragter, musik og dans. For bare at nævne nogle få eksempler. Men festivalen skal også forebygge fordomme mellem befolkningsgrupper, understøtte et positivt syn på det at leve mange kulturer sammen og styrke sammenhængskraften i en kommune på tværs af etniske og kulturelle baggrunde.
Et fællesskab, der spreder nye ringe
Til den første verdensfestival i 2021, som var støttet af Oak Foundation Denmark, kom der cirka 500 gæster hver dag i festivalens to dage lange program. Gæsterne fik åbnet sanserne for mangfoldigheden i deres egen by og blev udfordret på viden om andre kulturbaggrunde.
Efter den første festival var veloverstået, søgte parterne om støtte til at udvide projektet til et treårigt – også med støtte fra Oak Foundation Denmark – og festival nummer to blev herefter afholdt i 2023. Over 100 deltagere og 22 nationaliteter var repræsenteret – enten som forening eller mindre gruppe. Håbet var, at der ville møde flere etniske danskere op end i 2021, og det blev i dén grad indfriet. Mellem 4.-5000 gæster besøgte festivallen, heraf omkring 60 procent etniske danskere.
Projektgruppen bag Verdensfestivalen tæller Foreningen Sawa som repræsentant for etniske sociale foreninger i Aalborg (grundlagt med det formål at støtte kvinder og børn i at integrere sig i det danske samfund samtidig med, at man bibeholder sin egen kultur), Integrationsrådet i Aalborg Kommune og Center for Tværfaglig Forebyggelse, som udvikler og styrker det tværfaglige forebyggende arbejde i kommunen.
Det er et mål for projektgruppen, at projektet i løbet af de tre år, også i mellem selve festivalerne, vil inddrage emner, der gør borgerne klogere på det stærke og det svære i at leve med to kulturer. Det kan fx være temaer som ”Det gode naboskab”, ”kriminalitetsforebyggelse” og ”sundhed”.
”Verdensfestivalen er ikke bare en fest. Det er så meget større. Foreningerne bobler med ideer og tager meget ejerskab. Der er stor imødekommenhed, og vi har et tæt samarbejde på kryds og tværs, bl.a. med byens moskeer. Det er ikke kommunens festival, men borgernes,” siger Denise Bakholm, centerleder i Center for Tværfaglig Forebyggelse og understreger, at hun ser Verdensfestivalen som et fællesskab, der spreder ringe til helt nye fællesskaber.
Tværetnisk samarbejde og øget integration
Formålet med Verdensfestivalen skal netop ses i et større perspektiv end blot afviklingen af det festlige program. Behovet for festivalen kom fra foreningerne selv, og Denise Bakholm fortæller, at borgerne ønskede at vise noget fra deres hjemlandes kultur. At de giver udtryk for, at de gerne vil ”give tilbage” og vise en taknemmelighed over at bo i kommunen.
Som en tidligere deltager sagde om Verdensfestivalen i 2023:
”Vi oplevede, at gæsterne var meget interesserede i vores mad, vores skriftsprog og de ting, vi havde udstillet. Vi snakkede om, at vi mærkede en glæde og stolthed over vores kultur, som vi ikke har mærket på den måde før.”
Udover at udvikle og afvikle Verdensfestivalen i en tæt dialog mellem parterne, skal projektet de næste tre år sikre bedre tværetnisk samarbejde og øget integration. Formålet er også at fremme mellemfolkelig forståelse og tolerance i Aalborg Kommune og fremme åbenhed og dialog og om at være borgere i et (lokal)samfund med mange kulturer.
Det er visionen at sammenfatte erfaringer fra Verdensfestivalerne fra de forskellige år, så de kan understøtte og bidrage med handlinger til en ny integrationspolitik i Aalborg Kommune. Projektgruppen vil også forsøge at få flere etniske danskere involveret i den tværkulturelle dialog. Det tætte samarbejde, der allerede eksisterer mellem kommune og civilsamfund, bliver her en vigtig brik.
Arrangørerne forventer, at 25 forskellige nationaliteter bliver repræsenteret på kommende Verdensfestival, og at 5.-7.000 gæster vil lægge vejen forbi Kildeparken i Aalborg den 8. juni 2024.