Skip to main content

Erindringens betydning: Hyldest til ofre skal forhindre fremtidig vold

 
Danmark
I nærheden af hovedbiblioteket i Aalborg hænger en gruppe på 287 mindeplader. De udgør en vigtig påmindelse om liv, der er gået tabt på grund af kønsbaseret vold. Initiativet til mindepladerne er startet af Center for Voldsforebyggelse, og det skal sikre, at vi tænker på og mindes de kvinder, der er blevet dræbt i Danmark mellem 2000 og 2021.

Men mindepladerne skal mere end at minde om og skabe erindring. Mindepladerne er en del af en bredere mission om at håndtere og forebygge vold i Danmark.

Ditte Bjerregaard, som er grundlægger af centret og uddannet antropolog, startede projektet efter i årevis at have observeret misforholdet mellem Danmarks tilsyneladende engagement i ligestilling og dets manglende evne til at yde meningsfuld støtte til beskyttelse af ofre for kønsbaseret vold.

Kvindemord og det nordiske paradoks

Det nordiske paradoks henviser til den forvirrende modsætning mellem de høje niveauer af ligestilling mellem kønnene i de nordiske lande og deres overraskende høje forekomst af partnervold sammenlignet med andre europæiske lande. Dette paradoks understreger at strukturel ligestilling ikke altid resulterer i personlig sikkerhed eller meningsfuld tilpasning af, hvordan samfundet ser på og håndterer vold.

Det første problem, Ditte identificerede, var manglen på data. I Danmark sporer kriminalstatistikkerne f.eks. ikke kønsbaseret vold, hvilket gør det vanskeligt at identificere og spore mønstre.

“Vi har ikke engang et ord for femicide på dansk,” siger Ditte. “Uden et sprog til at diskutere det, er det svært at tage fat på problemet.”

For at afhjælpe denne grundlæggende mangel på information har centret skabt Femicide Watch, et værktøj, der sporer og kortlægger alle mord på kvinder og børn i Danmark siden 2000. På det tidspunkt, hvor denne artikel blev skrevet, var der rapporteret 310 mord.

“Omkring 12 kvinder bliver dræbt hvert år,” forklarer Ditte. “Det er én hver måned. Hver gang de kommer i medierne, bliver de beskrevet som sensationelle. Men når man ser på 310 mord, er det ikke en sensation. Det er ganske normalt at myrde kvinder.”

At skabe en ny normal

Center for Voldsforebyggelse blev grundlagt i 2019 og opererer i København, Aalborg og Odense med over 120 frivillige og tre kerneprogrammer: en støttegruppe for overlevende, uddannelsesinitiativer for fagfolk og unge samt Femicide Watch-projektet. Tilsammen udgør disse initiativer en sammenhængende strategi for at forebygge vold ved at tage fat på de grundlæggende årsager.

Dittes personlige rejse har i høj grad formet hendes arbejde, og hun forstår de barrierer, som overlevende står over for, især i forbindelse med skam, tavshed og manglende viden.

“Vi ved, at for at forebygge vold er vi nødt til at undervise og træne ikke bare unge kvinder, men også mænd, børn og offentligt ansatte – alle, der arbejder med faktiske voldsofre eller mennesker, der er i fare for at blive udsat for vold eller bruge vold”, forklarer Ditte.

Mindetavlerne: et levende projekt

Ideen til plaketterne blev født på baggrund af centrets forskning i kvindemord. Projektet blev støttet af Oak Foundation Denmark og havde oprindeligt til formål at placere plaketter i hver kommune, hvor mordene fandt sted. Men feedback fra familierne førte til en mere fleksibel tilgang.

“Mange pårørende foretrak, at plaketterne blev sat sammen i stedet for at stå alene i ofte små byer,” siger Ditte.

I Aalborg gjorde borgmesterens støtte det muligt at ophænge alle 287 plaketter på et centralt sted. I Holstebro og Odense har plaketterne fundet et hjem på et krisecenter, mens andre plaketter hænger på private steder eller endda i skoven.

Projektet har udviklet sig fra de ansøgte initiativ om at lave plaketter til også at være en støttemekanisme for efterladte familier. “Jeg har haft intense dialoger med over 40 pårørende,” fortæller Ditte. “Det, der begyndte som et forsknings- og kommunikationsinitiativ, er nu en del af vores støtteprogram.”

Tavlerne har også ført til samfundsmæssige forandringer. I de kommuner, hvor de er sat op, har samtaler om kvindedrab ført til øget opmærksomhed og i nogle tilfælde handling.

I år har Danmark registreret det laveste antal kvindedrab i mere end et årti. Selv om det er for tidligt at tilskrive dette direkte til projektet, mener Ditte, at det øgede fokus på forebyggelse har spillet en rolle.

Deling af historier, deling af håb

De kvinder, der kommer i kontakt med centret, er mere end voldsoverlevere. De er historiefortællere og fortalere, der deler deres erfaringer for at inspirere til forandring og helbredelse, og mange af dem offentliggøres anonymt på centrets hjemmeside.

En deltager fortalte, hvordan støttegruppen hjalp hende med at finde sin stemme, efter at hun havde forladt sin voldelige partner: “Det gav mig styrken til at genopbygge mit liv og modet til at sige min mening.”

En anden kvinde reflekterede over de følelsesmæssige ar efter psykisk vold: “Når folk taler om psykisk vold, er ordene aldrig så voldsomme som følelsen indeni, hvor alt føles forkert. Jeg er forkert, jeg burde slet ikke eksistere.”

Disse historier understreger også behovet for bedre offentlig uddannelse og støtte. “Det handler om at tage vold alvorligt og lytte til vores børn, som gang på gang taler uden at blive hørt,” siger en mor. “Vi må handle, før det går galt.”

Centrets indsats har understreget, hvordan deling af historier skaber håb og solidaritet og opmuntrer overlevende til at finde deres stemme og tage skridt mod helbredelse.

“Når folk hører disse historier, indser de, at de ikke er alene,” siger Ditte. “Det er det første skridt til at bryde voldsspiralen.”

Vi bærer fortiden med os ind i fremtiden

Selv om mindepladeprojektet har skabt opmærksomhed, er der stadig meget arbejde tilbage. Den politiske vilje varierer på tværs af kommunerne, og manglen på dedikeret finansiering komplicerer fortalerarbejdet. På trods af disse udfordringer udvider centret sin rækkevidde med planer om at bringe sine programmer til Hviderusland, Georgien og Tyrkiet.

“Dette er kun begyndelsen,” siger Ditte. “Vi opbygger forbindelser, ikke bare i Danmark, men globalt. Ved at dele viden og samarbejde med andre kan vi skabe en verden, hvor vold ikke længere er normaliseret.”

Pladerne fortsætter med at sætte gang i samtaler, og de fungerer både som et mindesmærke og en opfordring til handling. De minder os om, at forebyggelse er mulig, og at forandring begynder, når vi vælger at se, tale og handle. For Ditte og Center for Voldsforebyggelse er den mission klar: at sikre, at ingen bliver glemt, og at ingen bliver efterladt.