18 February, 2025
Varme i vinterens kulde
Danmark
Foto: Kirkens Korshær
Når Graham Yantis taler om sit arbejde med Kirkens Korshær, afspejler hans stemme både ansvar og medfølelse.
Som områdeleder fører Graham tilsyn med organisationens rådgivningstjeneste og nødherberg, Kompasset, som tilbyder en vigtig livline til migranter uden bolig – personer, som ofte er overset og udelukket fra Danmarks sociale sikkerhedsnet.
“Vores arbejde er ikke glamourøst,” indrømmer Graham, “men det er vigtigt. Det er mennesker, som er blevet afvist ved næsten alle andre døre. På Kompasset byder vi dem velkommen på værdig vis”
En vigtig mission for en overset gruppe
I 2024 viste den nyeste hjemløsetælling fra VIVE at næsten 6.000 mennesker oplever hjemløshed, heraf befinder cirka halvdelen sig i hovedstadsområdet. 33% har migrantbaggrund.
For migranter er hjemløshed en særlig kamp, da de ofte er udelukket fra mange offentlige former for støtte. Og med udfordringer med det danske sprog kan det være svært at finde ud af, hvor der er hjælp at hente.
Kompasset hjælper hvert år mennesker med over 50 forskellige nationaliteter, uanset disse personers juridiske status. Men som Graham påpeger, kommer mange af dem fra EU-lande, og derfor kan de rejse til og finde arbejde i Danmark på lovlig vis.
“Det er en af de mindst populære sager i den danske politiske sammenhæng,” erkender Graham. “Men sagen er vigtig. Uden den støtte Kompasset giver, ville folk sove på gaden, ofte i frostvejr.”
Kom som du er, gå som du er
Et af de definerende træk ved Kompasset er stedets lavtærskelindgang. I modsætning til mange andre væresteder, der kræver, at gæsterne opfylder bestemte kriterier eller deltager i programmer, tilbyder Kompasset sine tjenester uden betingelser.
“Du kan komme, som du er, og gå, som du er,” forklarer Graham. “Det handler ikke om at tvinge folk til at ændre sig eller leve op til særlige krav og forventninger. Det handler om at skabe et trygt rum, hvor de bare kan være uden at blive dømt.”
Denne tilgang afspejler den skandinaviske model der indebærer total accept. Og tilgangen sikrer, at selv de mest marginaliserede personer føler sig velkomne. Teamet ved, at det at give plads til hvile og vise respekt er et afgørende første skridt til at hjælpe folk med at genvinde stabilitet.
“I en verden, hvor hjælp ofte kommer med krav og betingelser, er det et statement at tilbyde betingelsesfri støtte,” tilføjer Graham. “Vi ønsker, at folk skal opleve, at de har et sted at høre til, uanset deres situation.”
Udfylder et hul i overnatningsmulighederne
I Danmark etableres der særlige vinterherberg af de offentlige myndigheder i perioden fra midten af november til slutningen af marts. Dette sker for at imødekomme det øgede behov der er for at sove et sikkert og opvarmet sted om vinteren. Grundet støtte fra Oak Foundation Denmark kan Kirkens Korshær drive to nødherberger også uden for dette snævre tidsinterval. Midlerne gør det muligt for organisationens to nødherberger at åbne allerede når temperaturen begynder at falde og den første frost viser sig, og før de offentlige herberger har mulighed for at slå dørene op. Det giver en forlænget periode hvor de, der lever i hjemløshed, kan søge læ for kulden.
Udover at tilbyde et sted at sove og vaske sig yder Kompasset hjælp til at navigere i det danske system, tilbyder plads til opbevaring af personlige ejendele og hjælp til at finde et job. I vintersæsonen 2022-2023 havde Kompasset, sammen med andre herberger drevet af Kirkens Korshær, næsten 12.000 overnatninger. Der er dog stadig udfordringer med finansieringen.
“Takket være Oak Foundation Denmarks finansiering kunne vi åbne en måned tidligere denne sæson,” forklarer Graham. “I oktober var vi det eneste nødherberg, der tilbød støtte og imødekom en overvældende efterspørgsel efter et sikkert opholdssted i de kolde måneder. Hver aften har vores steder været fyldt op. Nogle nætter har vi haft op mod 60 mennesker, der har manglet et sted at sove.”
At finde en vej ind i arbejdet
Det danske arbejdsmarked har en betydelig mangel på arbejdskraft inden for områder som byggeri, rengøring og nedrivning. Det er stillinger, som mange migranter gerne vil have. Men systemiske problemer forhindrer dem i at kunne tage dette arbejde.
“De fleste i vores målgruppe vil gerne arbejde,” siger Graham. “Men den bureaukratiske proces med at registrere sig, få et skattekort og åbne en bankkonto kan tage måneder. I mellemtiden arbejder folk uden løn eller er afhængige af uformelle jobs for at overleve.”
Den langsommelige bureaukratiske proces skaber et paradoks, hvor det at tage et formelt arbejde bliver mindre sikkert end uformelle aktiviteter som flaskesamling, der giver penge her og nu.
“Virksomheder har ofte akut brug for arbejdskraft og er villige til at ansætte migranter,” tilføjer Graham. “Men systemets kompleksitet betyder, at selv motiverede personer falder igennem, og det fastholder en cyklus af ustabilitet.”
Kompasset hjælper med at bygge bro over denne kløft ved at tilbyde et fast sted at opholde sig, uanset jobsituationen, og ved at give vejledning og støtte til at opfylde de mange dokumentationskrav, der er knyttet til at opnå en mere permanent beskæftigelse.
Vi ser fremad: At skabe stabilitet midt i usikkerheden
Mens nødherbergene fortsætter med at yde en livsvigtig service, er finansieringen stadig et meget stort problem. De EU-tilskud, som traditionelt har været afgørende for Kompassets budget, har været usikre og ustabile, hvilket har tvunget dem til at tænke i alternative finansieringskilder.
“Vores mål er dobbelt: At bevare stabiliteten og at tilpasse os, efterhånden som behovene udvikler sig,” forklarer Graham. “Vi forsøger ikke at genopfinde den dybe tallerken, men vi forbedrer hele tiden vores ydelser for at sikre, at vi møder folk, der hvor de er.”
Teamets styrke og gejst afspejler styrken hos deres brugere. På trods af udfordringer forbliver Kompasset et fyrtårn for håb, et sted, hvor liv genopbygges, og muligheder genopdages.
“Selv små sejre, som at hjælpe nogen med at sove trygt en nat, kan være livsforandrende.”